Waarom ik misschien niet meer op Geert moet stemmen

In een vorig blog heb ik uitgelegd waarom ik begin dit jaar op Geert heb gestemd. Sindsdien wordt ik heen en weer geslingerd. Ben ik nu wel of niet voor Geert? De aanvallen op hem door andere politici, waarbij hij steevast als een gevaarlijke gek wordt neergezet, een soort nieuwe Hitler, voel ik als een persoonlijke aanval. Ik heb immers op Geert gestemd en word, met Geert, in een soort nazihoek neergezet waar ik niet thuis hoor. En met mij nog heel veel andere Nederlanders.

De theoloog en schrijver Rob Riemen noemde Wilders en sympathisanten fascisten. Mij dus ook. Goedkope retoriek en zijn uitspraak zegt meer over meneer Riemen dan over mij. Gelukkig sta ik niet alleen. Een student van de Universiteit van Utrecht heeft bij de universiteit een klacht ingediend en wilde niet dat Riemen op 4 mei een herdenkingstoespraak zou houden. Ik kan me zijn gevoel bij Riemen goed voorstellen.

De cynische felicitatie van Wilders met de 65ste verjaardag van de PvdArabieren op 1 mei hoort in dezelfde categorie opmerkingen als die van Riemen thuis. Oud kamerlid Mei Li Vos was daarom van mening dat PVV’ers weg moeten blijven van de Nationale herdenking. Een beetje kort door de bocht misschien, maar ik begrijp haar reactie wel.

Volgens Wilders herdenken we op 4 mei de slachtoffers van het (nationaal) socialisme. Dat is een ronduit domme opmerking. PVV ideoloog Martin Bosman noemde de NSB een socialistische beweging en Hitler, als lid van de NSDAP, een socialist. Nog dommer.

Ed van Thijn stelde dat de oorlog in alle geledingen wordt misbruikt, zowel door de PVV als door zijn eigen PvdA. Hij vindt dat we moeten discussieren met de argumenten van vandaag en niet met de misdaden van gisteren. Ik ben het bij wijze van uitzondering volledig met hem eens.
Zijn opmerking geldt ook voor de Israeliërs en hun aanhangers. Natuurlijk is het vreselijk wat het Joodse volk in de oorlog is aangedaan. Maar laten we nu eens kijken naar de argumenten van vandaag. Vandaag doen de Israeliërs met de Palestijnen hetzelfde wat de nazi’s in het verleden met de Joden deden. Ze hebben ze opgesloten in getto’s met een muur er omheen. Ze hebben daarnaast hun gebied ingepikt en gaan daar nog steeds mee door. Checkpoints en roadblocks maken studeren, werken en het bezoeken van familie vrijwel onmogelijk. Vernederingen door de bezetter zijn aan de orde van de dag. De economie van de bezette gebieden is kapot.

Geert kiest zonder meer de kant van de bezetters in Israël, zonder zich om de onderdrukten te bekommeren. Misschien komt het doordat hij in zijn jeugd in de kibutz heeft gewerkt. Hij heeft een begrijpelijke sympathie voor de Joden. Ikzelf ken veel Joodse Israeliërs. Ook onder hen zijn er steeds meer die vinden dat ook de Palestijnen die in 1948 uit hun huizen zijn verjaagd, en daar nu Joden in zien wonen, recht hebben op een menswaardig bestaan. Geert zou verder moeten kijken dan zijn neus lang is.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *