Zwarte Piet is helemaal niet racistisch

De Zwarte Pieten discussie blijft maar doorgaan in Nederland en drijft de kampen steeds verder uiteen. Aan de ene kant de tegenstanders, die maar niet kunnen begrijpen waarom het zo’n probleem is om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Aan de andere kant de voorstanders die van geen enkele verandering willen horen. De standpunten lijken zich alleen maar verder te verharden. De tegenstanders vinden Zwarte Piet een racistische karikatuur die voortkomt uit het slavernijverleden van Nederland. Van kinds af aan voelen zij zich gepest en gekwetst door het feit dat zij met Zwarte Piet worden vergeleken. Zwarte Piet is immers de knecht van Sinterklaas en dus ondergeschikt aan hem. Onvervalst racisme dus. BN‘ers nemen deze ‘politiek correcte’ bewering over: Natuurlijk is Zwarte Piet zwart, en dus racistisch.

Ik vind de bewering dat de figuur van Zwarte Piet racistisch is te kort door de bocht. In de tijd dat het Sinterklaasfeest hier zijn intrede deed bestond het koninkrijk nog niet zo lang en lag de strijd tegen Spanje nog vers in het collectieve geheugen. Dat in het verzonnen verhaal Sinterklaas uit Spanje zou komen, is dus niet zo vreemd. Dat hij een knecht had is ook niets bijzonders. Mijn eigen voorouders waren allemaal knechten of bediendes: bakkersknechten, boerenknechten, slagersknechten, dienstbodes, noem maar op. Knechten waren geen slaven, maar betaalde werknemers. Zwarte Piet is niet gekleed als een, in West Afrika gevangen, slaaf. Hij ziet er uit zoals de Nederlanders zich de Moren voorstelden, met een zwart gezicht en felgekleurde kleding. Ook niet vreemd. De Moren waren immers honderden jaren de baas geweest in Spanje. Geen slaven dus, eerder andersom. Pas in 1492 kwam Spanje, met de val van Granada, weer volledig in christelijke handen. Dus Zwarte Piet is helemaal niet racistisch

Natuurlijk is het schandelijk dat onze voorouders slaven hebben verhandeld, puur voor het geld. En dan vonden ze zichzelf ook nog vrome christenen. Maar ze waren niet degenen die de slaven in Afrika vingen. De slaven werden in het binnenland gevangen door concurrerende stammen die aan de kust woonden. De zwarte roofstammen verkochten de gevangen slaven aan de blanke Nederlanders. De slavernij werd ook door hen in stand gehouden, niet alleen door blanken.

Nederlanders zijn zeer tolerant. Wij hebben geen moeite met Chinezen, Japanners, Indiërs, Turken, Russen, Joden, Roemenen of andere nationaliteiten zo lang ze zich maar aan onze wetten en regels voor wellevendheid houden. We accepteren de keppeltjes van joden, de Ramadan en het aansluitende Suikerfeest, we laten Moskeeën bouwen. We accepteren noodgedwongen dat vrouwen en homo’s door sommige culturen worden gediscrimineerd en dat er op Nederlandse meisjes wordt neergekeken omdat ze niet ingetogen genoeg zouden zijn. Natuurlijk zijn er in Nederland helaas ook racisten, maar het overgrote deel is zeer tolerant. Voor veel van die mensen is het onacceptabel dat de tolerantie er andersom niet is voor hun Nederlandse gebruiken. De Zwarte Pieten discussie is daar een symptoom van.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *